Сектор логистика е застрашен от липса на квалифицирана работна ръка

Според най-новото проучване на Logistics Hall of Fame, всяка трета компания в логистичния сектор има сериозни проблеми поради продължаващ недостиг на квалифицирани работници. Почти 35% от анкетираните компании са претърпели финансови загуби поради липса на персонал, а около 26% оценяват риска от финансови загуби като изключително висок.

Изследването показва, че недостигът на квалифицирани работници е втората по значимост заплаха за логистичната индустрия, след киберпрестъпността. Компаниите са загрижени и от политическите рискове, изменението на климата, правните промени и прекъсванията на веригата за доставки.

За да се борят с недостига на персонал, 92% от участниците в проучването подчертават важността на създаването на привлекателни условия на труд. Това включва предлагане на допълнителна здравна застраховка, насърчаване на спортни програми и други иновативни идеи.

69% от анкетираните вярват, че насърчаването на обучението на служителите и личностното развитие са от съществено значение за намиране и задържане на квалифицирани работници. Също така, 46% подчертават необходимостта от цифровизация, докато 38% смятат развитието на добра работодателска марка за важно.

Leave a Comment